KAMTJATKA 2019: Moskva – Petropavlovsk-Kamtjatskij

Efter drygt 12 i Moskva med min fina vän Nikita ( vi jobbade ihop på Kamtjatka 2017) sitter jag nu på planet mot Petropavlovsk-Kamtjatskij. Det tar 8 timmar och en kvart och är förmodligen världens längsta inrikesflygning!! RYSSLAND är galet STORT!!!
Petropavlovsk är Kamtjatkas största stad där knappt 200 000 av de ca 320 000 invånarna bor. Mest ryssar men också korjaker, evener och tjuktjer. Och varför åker jag nu hit?
Anledningarna är många. En är faktiskt att jag vill visa ett annat Ryssland än den smala bild som ges i media. Det är sååå mycket mer än Putin och jobbiga ryska turister i Turkiet och Egypten. Och ibland blir jag rädd när jag märker hur mycket det här påverkar många svenskars ofta snäva uppfattning om Ryssland. Okunskap föder… ja ni fattar. Själv hyser jag en slags hatkärlek till vår granne i öst. Vissa saker är ju heeelt fantastiska, andra är rätt, jaa jobbiga… Men så är det ju med allt!
Så till Kamtjatka: Denna halvö är en fullständigt unik plats som erövrade mitt hjärta redan 1991 när jag var en av de första utländska besökarna efter att Kamtjatka blivit stängd militärzon under Stalintiden. Nu gör jag min 7:e längre resa. På en yta större än Sveriges finns bara 30 mil asfalterad väg! För det här är nästan bara ren vildmark. Vildmark fylld av över 130 aktiva vulkaner där Kljutjevskaja är Eurasiens högsta med sina 4750m. Här hovrar jättehavsörnen över nejden. Här lever evener och korjaker halvnomadiskt med sina renar. Och här finns världens största (el näst största – tävlar med kodiakbjörnen) brunbjörnsras- Kamtjatkabrunbjörnen.
Ok jag ska inte skriva en uppsats nu…. men när jag går igång på Kamtjatka finns liksom inget stopp. Men. Den andra stora anledningen till att jag återvänder är att jag vill uppmärksamma halvön och det som gör den så unik. Vi ska ju inte flyga, jag vet. Men. Det är ju faktiskt så att vissa delar av vår vackra värld behöver det berättas om. Så att vi vill bevara de, skydda det som annars kanske går förlorat. Som Amazonas, eller Kamtjatka. Just nu är många på halvön oroliga för exploatering. Det finns många – inte minst utländska intressen – vad gäller skog, mineraler och olja…. och det har redan börjat.
Och jag kan säga att ingenstans, INGENSTANS! – kan du uppleva brunbjörn på ett sådant sätt som du kan på Kamtjatka. Det finns så mycket här som är ovärderligt. Därför återkommer jag hit. För att visa och berätta. Och för att jag älskar stället!!
Och ni. Aeroflot har spottat upp sig rejält om ni inte redan fattat det. Bästa flygmåltiden på länge! Torskfilet med het cocos/lime-sås med ingefära m m Ryssland är så mycket mer är DU tror.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copyright 2024 © All rights Reserved. Hemsida Webbdesign Interwebsite Webbyrå