KAMTJATKA2019 – Björnmöten vid unika Kurilsjön

För sådär drygt 8000 år sen exploderade en vulkan i ett stort utbrott på södra Kamtjatka. Vulkanen kollapsade och fylldes med snö och vatten och i denna caldera föddes Kurilsjön. Sjön är Kamtjatkas näst största sjö, är 316m som djupast och har en liten skärgård i form av små skarpa vulkantoppar som till största delen ligger under ytan. Intill sjön finns tre större aktiva vulkaner varav Iliniskij och Kambalnij är de största. Området är skyddat av Unesco och unikt på flera sätt. När laxtågen är i full gång (juli-mars med topp i aug/sep) så är sjön brunbjörntätast i världen. I hela naturreservatet, som lyder under nationalparken Kronotskij – en av Rysslands finaste parker – finns över 1000 björnar. Bara runt sjön 250-300. På vintern samlas jättehavsörnen här i hundratal. Och även om det är ett naturreservat så är det inte det i svensk mening. Ryssland skiljer sig nämligen lite från oss vad gäller kategorisering av naturområden. Här råder striktare regler så det motsvarar nästan nationalparkstatus.

I förrgår skrev jag lite om de två lodgerna som finns här. Under perioden juli till september tar den ena – Ozernoj – emot upp till 45 övernattande besökare och även dagturister som flyger in med helikopter. Den andra mindre – Travjanoj – tar max emot 16 besökare som kommer byter av varandra var fjärde dag. Jag bor på den sistnämnda. Som enligt min åsikt både drivs och sköts mer proffesionellt. Kostar visserligen mer att besöka, men med de små grupperna blir upplevelsen som helhet bättre. Jag har varit här två gånger som reseledare och det har varit helt outstanding! Nu är jag här under lågsäsong. Utan turister i området. Det är bara jag och de som jobbar här. Laxen har inte börjat gå till ännu så björnarna äter mest gräs och rötter just nu. Men. Nu börjar parningsperioden. Och nu finns förhoppning om att få se ungar när de är riktigt små. Vi väntar bara på lite bättre väder nu. Det har regnat och blåst i två dagar. Det är liksom det ”normala” vädret här. Men så fort det blir lite bättre ska vi ge oss ut och utforska omgivningarna! Jag längtar nämligen efter att få jobba ordentligt med min nya fina kamera från Olympus!

Kommer också berätta mer om brunbjörnen snart. Kamtjatkabrunbjörnen är nämligen den brunbjörnsras som tillsammans med Kodiak räknas till världens största! Därför går man inte omkring i markerna här ensam. Och på lodgen har man alltid med sig en nödfackla. Vi hade ju en Björn innanför elstängslet häromdagen. Hittills har vi sett 4-8 björnar om dagen. Bland annat hona med tre ungar igår vid strandkanten. Och en STOOOR hanne! Bara man spanar runt i kikaren så ser man snabbt en björn eller två. Helt fantastiskt! Idag såg jag också en jättehavörn på håll. Den liknar vår men har grövre näbb och är större. Finns bara här och ner till norra Japan.

Efter jobb på lodgen blåste jag upp min supbräda som jag hoppas kunna testa imorgon. Har lovat mina ryska vänner en lektion. Just nu har jag avnjutit rysk Banja (bastu) efter att jag lagat borsjtj. En räv bor kring lodgen och hälsar på ibland. Ska gå ut strax och se om jag kan få några bilder på den. Supersöt men ganska ful päls då den håller på att byta.

Internet funkar bara sporadiskt och vissa dagar. Hoppas kunna återkomma snart med lite björnfakta. Ha det gott!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copyright 2024 © All rights Reserved. Hemsida Webbdesign Interwebsite Webbyrå